Majonez
Rozpuścić 5g aquafaby w 75ml wody
musztarda — 1 łyżeczka
sól — 1/4 łyżeczki
sok z cytryny — 1 łyżka l
olej roślinny — 200 ml
Ubij aquafabę z sokiem z cytryny do uzyskania gęstej piany. Dodaj musztardę i sól. Ubijaj i jednocześnie cienkim strumieniem wlewaj olej. Najlepiej jest używać końcówki miksującej do blendera zamiast trzepaczki.
Beza Pavlova
Składniki na bezę:
Rozpuścić 10 g aquafaby w 150 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki cukru pudru (bez dodatków)
Wlej aquafabę do miski i zacznij ubijać na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana stanie się sztywna, powoli dodajemy cukier, łyżka po łyżce – cały czas miksując. Na koniec, cały czas ubijając, wlewamy sok z cytryny. Gotowa masa powinna być sztywna i błyszcząca. Piekarnik rozgrzewamy do 100°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm. Powinny zmieścić się na jednej blaszce. Okręgi wykładamy równomiernie masą bezową i pieczemy, a właściwie suszymy przez około 2-2,5 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę w środku do czasu wystygnięcia.
Krem czekoladowy:
Rozpuścić 10 g aquafaby w 150 ml wody
5-6 łyżek cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady 70 %
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Umieścić aquafabę w misce i miksować na najwyższych obrotach przez kilka — kilkanaście minut do czasu, aż stanie się całkowicie sztywna. Do tego stopnia, że właściwie można obrócić miskę i nic z niej nie wypłynie. Następnie wciąż ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Cały czas miksując.
Do tak przygotowanej piany delikatnie wlewamy czekoladę, mieszając przy tym szpatułą, aby piana nam za bardzo nie opadła.
Czekoladowy krem wstawiamy do lodówki, aby stężał i by można go było swobodnie nałożyć na tort. Zajmie to od 0,5 do 1 h w zależności od temperatury lodówki.
Owoce:
1 szklanka malin
1/2 szklanki borówki amerykańskiej
po 1/4 szklanki małych truskawek, jeżyn i czerwonej porzeczki
liście mięty do przybrania
Bezowy krążek układamy na talerzu, nakładamy połowę czekoladowego kremu i połowę malin. Następnie przykrywamy drugim krążkiem bezy, delikatnie dociskamy, smarujemy pozostałym kremem czekoladowym i zdobimy pozostałymi owocami.-
Lody z aquafaby
Składniki:
— 10 g rozpuszczalnej aquafaby w proszku
— 150 ml wody
— 50 g cukru
— 4 łyżki oleju kokosowego
— syrop do smaku
(wzięliśmy truskawkę)
Ubij aquafabę z cukrem mikserem, aż do gęstej piany. Zajmie to około 15 minut. Możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny lub winianu potasu dla większej stabilizacji piany. Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj go z syropem. Ubij przez kilka sekund(!!!) i włóż do zamrażarki. Lody są gotowe do spożycia za kilka godzin.
Lukrowanie babeczek
Składniki:
1/2 łyżeczki aquafaby w proszku rozpuścić w 40 ml wody
180g cukru pudru
20g skrobi kukurydzianej
Przygotowanie
Ubij aquafabę mikserem na wysokich obrotach do uzyskania lekkiej, płynnej piany.
Kontynuując ubijanie, wsypujemy cukier puder, a następnie skrobię.
Nadaje ona białość i sprawia, że glazura jest nieprzezroczysta.
Masa powinna stać się sztywna. Jeśli masa łatwo spływa z łyżki, dodaj trochę więcej cukru pudru i ubijaj jeszcze przez 10 sekund.
Rozprowadź glazurę na babeczkach i pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin.
Tiramisu biszkopt
Składniki na biszkopt
•5 g rozpuszczalnej aquafaby + 75 ml wody
•pół łyżeczki soku z cytryny
•szczypta soli
•140 ml mleka sojowego + sok z połówki cytryny
•200 g mąki pszennej tortowej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•100 g cukru pudru z cukru trzcinowego
•2 łyżki oliwy z oliwek
•1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie biszkoptu
•rozpuść aquafabę w wodzie, dodaj sok z cytryny i szczyptę soli. Ubijaj mikserem przez około 8 minut aż do uzyskania sztywnej piany
•do mleka dodaj sok z połówki cytryny i poczekaj aż się rozwarstwi
•mąkę przesiej przez sitko, dodaj proszek, oliwę, cukier puder, mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
•dodaj 1/3 piany i energicznie wymieszaj
•dodaj resztę piany, mieszające delikatnie — przekładaj łyżką
•tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz ok. 25 minut w 180°C
Składniki na krem
•5 g aquafaby + 75 ml wody + 1/2 łyżeczki cytryny
•80 g cukru pudru
•80 g nierafinowanego oleju kokosowego
•260 g wegańskiej śmietany
•100 g cukru pudru
•kakao
•1/3 szklanki esspreso
Wykonanie kremu
•ubij aquafabę, pod koniec dodaj 100 g cukru
•utrzyj olej kokosowy z 80g cukru pudru
•dodaj śmietanę — Uwaga! Ważne, aby była w temperaturze pokojowej. W niskiej
temperaturze olej kokosowy zetnie się i powstaną grudki.
•dodaj 1/3 piany i energicznie wymieszaj, a następnie dodaj resztę i mieszaj delikatnie
•powstały krem włóż do zamrażarki na 15 minut
•biszkopt potnij na paski i wyłóż nim naczynie w którym chcesz zrobić tiramisu.
•biszkopt polej kawą
•przykryj kremem i posyp kakao
Trzymaj w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.
Grzanki bez jajek
Proponuję zrobić grzanki bez jajek. Są miękkie, soczyste i mają chrupiącą skórkę. Świetna propozycja na śniadanie lub
przekąskę do obiadu.
SKŁADNIKI
10 kromek chleba
mleko sojowe 1/2 szklanki
bez cukru
Rozpuścić 1 łyżeczkę aquafaby w 100 ml wody
1 łyżeczka skrobi
Ostra papryka 1/2 łyżeczki
Kurkuma 1/2 łyżeczki
Zioła 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony 1/2 łyżeczki
Sól 1/4 łyżeczki
Sól
czarna 1/4 łyżeczki
Wymieszaj aquafabę i mleko sojowe w misce, a następnie rozpuść skrobię w płynie.
Dodaj przyprawy, sól i wymieszaj.
Zanurz chleb z obu stron w mieszance.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż grzanki przez 4-5 minut z każdej strony.
Suflet, Pianka truskawkowo - jogurtowa waniliowa
Bez pieczenia, idealne na upały. Rozpływa się w ustach😍
W szklankach lemoniada rabarbarowa — schłodzony kompot z rabarbaru, słodzony cukrem trzcinowym, trochę soku z cytryny, świeże liście mięty i mrożone truskawki zamiast kostek lodu.
Duża okrągła forma śr 26 cm
Spód:
🔸 200 g kruchych ciasteczek (użyłam małych ciasteczek zwierzątek od BioAnia)
🔸 3 — 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
🔸 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego
Oraz:
🔸 świeże truskawki ok 15 sztuk
Wszystkie składniki spodu (oprócz truskawek) zmiksować w blenderze na «mokry piasek».
Wyłożyć nim dno formy i ugnieść.
Ułożyć na nim truskawki.
Pianka:
🔸 650 g truskawek (bez szypułek, mogą być też mrożone)
🔸 cukier trzcinowy ok 4 łyżki (zależy czy truskawki są bardzo słodkie czy kwaskowe)
🔸 500 g jogurtu waniliowego (użyłam Alpro)
🔸 10 g aquafaby w proszku @aquafaba_polska
🔸 150 ml zimnej wody
🔸 2 łyżki cukru pudru
🔸 2 łyżki soku z cytryny
🔸 10 g agaru
Oraz:
🔸 wegańska galaretka truskawkowa na 500 ml wody
Truskawki wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier trzcinowy, podgrzewamy mieszając, aż puszczą sok i cukier się rozpuści, ok 5 — 8 minut. Mrożone trochę dłużej.
Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki mus.
(powinno wyjść ok 700 ml musu)
Kładziemy znów na ogniu, wsypujemy agar i ciągle mieszając rózgą zagotowujemy i gotujemy jeszcze 2 minuty, żeby agar dobrze się rozpuścił.
Odstawiamy na bok.
W tym czasie przekładamy jogurt do dużej miski.
W osobnej misce mieszamy aquafabę z wodą, odstawiamy na 5 minut, po czym ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, po chwili wsypujemy cukier puder, gdy uzyskamy już gęstą białą pianę, dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
Do jogurtu przelewamy powoli mus z truskawek, jeszcze gorący, cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana dodajemy w 2-3 partiach pianę z aquafaby,
mieszamy delikatnie łopatką lub rózgą.
Można teraz spróbować i dodać ewentualnie cukru pudru lub cytryny.
*! Pamiętajcie, że agar ścina się w dużo wyższej temperaturze niż żelatyna, dlatego nie czekamy aż truskawki ostygną.
Wykładamy piankę na ciasteczkowy spód z truskawkami.
Chłodzimy w lodówce.
Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i jeszcze ciepłą wylewamy łyżką na piankę.
Chłodzimy.
Wegański mus czekoladowy z awakado
Rozpuścić 2 łyżeczki aquafaby w 170 ml wody.
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
170 gramów lub ~1 filiżanka wegańskiej półsłodkiej czekolady
1 łyżka stołowa mleka roślinnego (opcjonalnie)
1 średnie awokado, obrane i pozbawione pestek
Dodatkowa dekoracja: owoce, mięta, wiórki czekoladowe
Ubij aquafabę z sokiem z cytryny na sztywno. Dodaj wanilię i sól. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj czekoladę i mleko. Dodaj awokado do musu i wymieszaj. Udekoruj. Bon appetit.